Februari månad är summerad, och jag kan gladeligen konstatera att bomullskvoten är 0 och att det trillat in lite slantar från försäljning. Slowfashion-utmaningen rullar vidare genom snön med solsken i tanken. Plus mina bästa second-handtips!

Den där nollan känns bra alltså. Noll som i; jag har köpt noll komma noll gram ny bomull den här månaden. I det räknas all sorts nyproducerad bomull, även ekologisk, organic-märkt, GOTS-certifierad etc. Enbart återvunnen bomull, eller second hand, är det grönt ljus på. Alla andra ev. inköp av bomull vägs och läggs på månadens bomullskvot. Men tanken är ju att just undvika det så mycket som möjligt.

Second hand-shopping är definitivt inget nytt fenomen för mig, men i och med min nya hållbarhetsutmaning har jag blivit positivt påmind om alla de fina fynd det finns på andrahandsmarknaden. Vissa plagg gynnas till och med av att redan ha blivit använda, vårdade och älskade. Pre-love-newbie eller vintage-veteran – här är mina tips till vad du med fördel kan haffa i second hand-butiken:

Bild: Michael Afonso

1. Jeansjackan
En pre-loved jeansjacka gör inte bara miljön glad utan även din look! En jeansjacka ska ju gärna ge intrycket av att du haft den lääänge, att den är väl ’ingången’ och second hand-butikerna rinner ofta över av snygga jeansjackor – och skjortor för den delen. Tänk Levis klassiker, lätt oversize, enkel och rak. Unisex är ett annat bra nyckelord, så bortse från linjen mellan dam- och herravdelningen, och helt enkelt prova dig fram till en som känns rätt för just dig.

2. Skinnbyxan
Det här plagget blir bara snyggare av tid&slit. Är du på jakt efter ett par läderbrallor så gå raka vägen till din närmaste second hand-butik. Visst, här kan det vara en utmaning att hitta rätt modell, men ha tålamod. När du väl hittar Brallan med stort B, kommer du att ha dem för livet. Var dock försiktig och se till att du provar innan köp, det lärde jag mig den hårda vägen för någon vecka sedan när jag klickade hem ett par från Tradera. Jag var säker på att de skulle passa, en storlek större än vad jag normalt drar. Men storlekar skiftar som bekant. Så nu ligger mina skinnbyxor hos skräddaren för att läggas ut i benen. Har man inte pinnsmala ben, utan stabila furor som jag, är det ibland svårt att få smala byxor över knäna ens. Mer om skinnyjeans-helvetet en annan gång.

Bildkälla

3. Sidensjalar
Vissa butiker har stora lådor, ja kistor, som fullkomligt rinner över av sidenscarves och till otroliga priser. Syna lappar för att kontrollera materialet, och gå sedan bananas! Förutom halsen pryder den lilla sidenscarves också din hästsvans, handväska eller varför inte handleden?

4. Skärp
Liksom sidenscarves har skärp en stor förvandlingseffekt och i second hand-butiken är det lätt att fynda både klassiska och mer utsmyckade skärp. Priset gör oftast att du kan bygga en hel garderob med fina, unika skärp att variera dina outfits med.

Bildkälla

5. Stickade tröjor
Vintertid blir jag extra sugen på ordentliga, tjocka, stickade tröjor, typ islandströjor eller mönsterstickade. Det är ett fantastiskt hantverk som kan kosta flera tusenlappar ibland. Men i second hand-butiken kan man haffa en för några hundralappar i bästa fall. Kontrollera materialet, väl värt att kemtvätta innan användning så du inte får med dig oönskade inneboende hem …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.