Som ni kanske har märkt har mitt fokus skiftat från garderoben och eventuell klädproblematik till lägenhetsbestyr, inredningsfantasier och mitt nya guilty pleasure – feng shui!

Om Hemnet var mitt knark i mars, har Pinterest och feng shui tagit dess plats i april.

Det är en märklig och lätt skrämmande känsla efter att ha köpt lägenhet, att det kommer ta många veckor innan vi får tillträde. Jag har nästan glömt hur det såg ut. Eller kanske inte, jag ligger ju med näsan i det snart itu-tummade prospektet i stort sett dagligen. Drar in doften av potential och inredningsdrömmar. Hur ska jag kunna hålla mig till mitten av juli? Tänk om jag inbillat mig allt utrymme. Tänk om planritningen inte alls stämmer?

Om Hemnet var mitt knark under mars månad, har Pinterest och feng shui-litteratur tagit dess plats i april. Inredningspoddar har ersatt mode-dito. Jag pluggar på om de fem elementen, chi och kraftpositioner, dammsuger Pinterest på drömmig inredning och scrollar på Society6 och Etsy efter snygg och prisvärd konst.

Konst av BorianaM på Etsy.com

Men hörrni, det här med feng shui. Vilka associationer får ni när ni hör just de orden? Tidigare har jag alltid fått lite halvmysko vibbar av den grejen; 90-tal, svampmålade väggar, gerbera, kristaller, vattenfall och buddha-statyer. Och det får jag kanske fortfarande, mina fördomar spökar allt som oftast och är svåra att skaka av. Men det som intresserar mig och motiverar mig att läsa på är att mycket av det feng shui handlar om ligger redan naturligt i våra egna mönster och idéer om vad som är en balanserad och harmonisk omgivning.

Ett bra exempel på det är – föreställ dig att du kliver in på en restaurang, ditt stamcafé eller liknande. Var är din favoritplats? Var väljer du att slå dig ner? Jag tvivlar på att du sätter dig mitt i rummet med ryggen mot ut-/ingången. Varför? För att det känns otryggt och du saknar uppsikt.Istället tenderar de flesta av oss att välja en plats med just uppsikt över entrén och resten av rummet. Helst med ryggen eller din ena sida mot en vägg. Am I right? Stöd i rygg och på sidorna ger dig en kraftposition.

Jag är framför allt intresserad av konkreta råd, som hur man placerar soffan i relation till dörr och fönster, hur man får bäst arbetsro och stimulerar kreativitet i ett arbetsrum eller hur färger, och kombinationer därav, påverkar vårt humör och våra relationer. Att strö salt på golvet i ett nytt hem, eller att hänga upp erotiska motiv i sovrummet är jag väl mindre sugen på – men jag har redan hittat en hel del bra tips som jag tagit med mig, och till mig. Feng shui-proffset Jannice Wistrand poddar tillsammans med stilexperten Katarina Althin i Stilsnack, och ger en modern och snygg take på just feng shui. Så är du lite nyfiken på denna urgamla österländska lära, men är liksom jag allergisk mot vindspel och rökelse så lyssna här och spana in Jannices blogg Addsimplicity här.

Det här inlägget skulle egentligen handla om mina moodboards som jag pysslat med, men de får jag visa nästa gång istället.

Kram på er!

 

One thought on “ Feng shui – inte bara Buddha ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.