Warning: file_get_contents(http://www.linkedin.com/countserv/count/share?url=http://picapicadesign.se/2018/05/17/when-in-rome/&format=json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /www/wp-content/plugins/tk-social-share/tk-social-counter.php on line 145

Syrran och jag besökte underbara Rom för första gången häromveckan och trots att vädret inte var på topp just de dagar vi var där (inte på topp betyder lite molnigt ibland, liiiiite duggregn ibland) så var det såklart en fantastisk introduktion till en stad som tåls att besökas igen och igen.

Vi åkte dit med väldigt öppna planer och inga långa to-do-listor. Vi skulle bara stanna tre nätter och ingen av oss var ute efter att pressa in så mycket aktiviteter som möjligt. Jag hade i princip en önskelista på tre, enkla saker jag ville ha ut av resan.

1. Äta pasta och pizza prick varje dag

2. Dricka vin prick varje dag

3. Dyka in i alla inbjudande gränder jag ser

Den soliga, varma måndagseftermiddagen spenderade vi i vackra Trastevere, vandrade upp för en kulle och ner från ett berg och passerade en fantastisk fontän. Hög Di Trevi-klass på den här fast utan kravallstaket och turistarméer. Fontana Dell’ Acqua Paola heter den och bjuder även på en fin utsikt över staden. Vi åt en ljuvlig pasta Carbonara på ett mysigt litet torg, korsade Tibern och ön Isola Tiberina på vägen hem till hotellet.

Efter att vi konstaterat att frukosten som ingick på vårt B&B bestod av en torr sockerkaka och corn flakes hoppade vi ut och tog frukost på ett ställe längre ner på vår gata, Café Spinelli. Åh, vilken pärla! Här kommer mest locals och sveper sin morgonespresso rakt upp och ner ståendes vid disken och försvinner sedan lika snabbt igen. Underbart ställe! Kaffet, de grillade mackorna, croissanterna! Alltså. Här gick vi tillbaka nästa dag, och den efter det … Men det var uppenbart att italienarna inte är några frukostmänniskor.

Vi gjorde ett spontanbesök på Castel Sant’Angelo som bjöd på helt fantastiska takmålningar och fin utsikt och sedan promenerade vi runt i kvarteren kring Campo de Fiori som har fin hantverkshandel och trevliga små butiker och gränder. Efter en lätt lunch & people watching på lilla Mimì e Cocò och god tryffelpasta någonstans på Via del Boschetto tog vi en kvällstur förbi presidentens palats, ett trångt besök på Fontana di Trevi och spanska trappan hann vi också med på väg till Metron. Check, check, check! Vårt hotell hade flera härliga barer på samma gata, så tisdagskvällen avslutades med goda och billiga drinkar på the Yellow bar.

Vi följde ett råd som många delade med sig av. Vi valde en huvudaktivitet, av Roms alla sevärdheter och bokade i förväg en guidad tre timmars vandring genom Colosseum och Foro Romanum på onsdag eftermiddag. Vi avstod därför från ett besök på Vatikanen och Peterskyrkan, till exempel. I vår lilla Colosseum-grupp om totalt sex personer hade de andra två paren redan besökt Vatikanen på förmiddagen och skulle alltså nu njuta av ytterligare några timmars vandring och kulturabsorberande. Galet! De var helt slutkörda! Den oerhört charmiga guiden till trots, stor eloge! På förmiddagen tog vi metron och gick av vid Circo Massimo, och passerade bl.a. Basilica di Santa Maria in Cosmedin där folk stod och köade för att sticka in handen i Bocca della Verita (googla turistfälla). Det var inte vi särskilt intresserade av, vi ville besöka själva kyrkan och gick därför förbi kön och rakt in på det vackra, geometriskt mönstrade golvet, in i ljuset från de högt placerade fönstren. En läskande fruktsallad på Terrazza Caffarelli var en riktig höjdpunkt, trots snorkig serveringspersonal. 

Efter den den långa men väl värda guidningen på Colosseum började vi kvällen med en god pizza på Piazza della Madonna Dei Monti på en superfin uteservering, nästan helt klädd i någon doftande klematis. Toppenställe! Vackert beläget och få turister. Den här gången var det live musik på Yellow Bar, så även denna kväll avslutades här med blues och ännu fler drinkar!

Sista dagen tog vi ännu en superfrukost på Café Spinelli och sedan bussen neråt stan. Vi lyckades bocka av ett besök inne på Pantheon, ett perfekt ställe att besöka när det regnar! Då regnar det rakt ner från öppningen i taket. I dessa kvarter gjorde jag även mitt enda och bästa souvenirköp, nämligen mitt eget sigill. Butiken doftade av läder och hade vackra, för hand, läderinbundna skrivböcker, läderväskor och handtryckta pappersark! Cartoleria Pantheon hette butiken och är absolut ett måste om du är i krokarna. En sista Pasta Carbonara och sedan tåget till flygplatsen, som saknade lite den lyxiga, lite härliga shopping som jag förväntade mig, tyvärr. Men, vi var sååå nöjda och redo att åka hem med en riktigt härlig, och ganska maxad upplevelse i bagaget.

Mina bästa Rom-tips är följande:

 • Åk på våren eller hösten, sommaren kan vara varm och olidlig. Och försök åka mitt i veckan istället för över helgen.
 • Ta inte skytteltransport från flygplatsen till hotellet. Senväg. Ta tåget, snabbt, smidigt och mindre livsfarligt.
 • Välj en huvudaktivitet om du bara stannar några nätter, och boka en guidad tur. Ta resten som det kommer, Rom är ett enda stort utomhusmuseum – så himla mycket fint att se och njuta av på fri fot.
 • Metron är snabb och smidig men inte så värst täckande. Bussar finns och går, men ganska oklart när och varifrån. Och åk inte svart – det finns ofta kontrollanter, och de faller inte för den ovane turistens ursäkter, så se till att alltid ha biljett. 1.50 euro för 70 min säljs vid plattformarna där bussarna går vid centralstationen Termini, men även i vissa tobaksaffärer (om du råkar befinna dig på stan utan biljett).
 • Använd appen TripAdvisor och scanna området för de bästa restaurangerna och barerna.
 • I Rom kör alla hänsynslöst och samtliga bilar har någon form av buckla. Du måste ha ett jävla pannben för att komma på idén att hyra bil eller scooter här, och kanske en dödslängtan. Korsar du gatan vid ett övergångsställe – ljus eller inte – se till att få ögonkontakt med bilförarna så att de verkligen stannar. De stannar inte bara för att du står och väntar på att få gå över. Utan bara gå bestämt ut när det är läge och spänn ögonen i dem som närmar sig.
 • Ansträng dig inte för att pressa in Spanska trappan på schemat. Inget speciellt. Ta dig istället till Musei Capitolino, inte bara för museets skull, utan upp till den sköna terrassen Terrazza Caffarelli. Du behöver inte betala entré till museet för att ta dig upp hit. Beställer du ’rätt mat’ får du sitta på den härliga uteserveringen 🙂 Eller smuggla ut din cappucino och avnjut den på den öppna terrassen med hela Rom under dig.
 • Lär dig några italienska fraser, det hjälper och gör italienarna betydligt vänligare inställda. Annars är du som turist mest till besvär, tyvärr.
 •  Är du en frukostmänniska, se upp. En vanlig italiensk frukost består av en kaffe och croissant. Det kan alltså vara en väldigt enkel och blygsam frukost som ingår på just ditt hotell/B&B. Var beredd på att hitta ett frukostställe i närheten.
 • Alla har sagt det tidigare, men det tål att upprepas. Sköna skor är ett måste. Sneakers plus ett par platta, bekväma sandaler (för de varmare säsongerna) är bra att variera mellan. Det är värt att skippa kollektivtrafiken och bara gå, men då vill du ge fötterna de bästa förutsättningarna att ta dig runt.
 • Se upp för ficktjuvar. Särskilt på Termini, på bussar och i folkmassor generellt. Tänk på vilken väska du reser med, dragkedja är ett måste, och se till att alltid ha koll på din väska, låt den inte dingla bakom dig.
 • Sist men inte minst. Tänk för tusan inte på figuren här i Rom. Frossa i pasta, vin och gelato, njut och sitt länge, länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.