Jag och Vincent har börjat nedräkningen. Det är nu prick 8 veckor till den dagen vi får nycklarna till vår nya lägenhet. Det känns som en dröm; källarförråd, en lummig trädgård, marmor, eget arbetsrum och ett kök med ytor och utrymme är vår poesi som vi turas om att recitera för varandra om kvällarna. Det brinner i bröstet när vi tänker på alla dörrar vi kan öppna, och stänga.

Det är viktigt att jobba med rummets karaktär och inte gå helt emot. Jobba med de element som finns, som du vill förstärka och var försiktig vid tillförandet av nya.

Egentligen tror jag att vi båda började räkna dagarna i samma stund som vi satte vår signatur på kontraktet. Jag berättade tidigare om hur jag använde Feng shui  och Pinterest som ett nytt fix, något att dyka ner i och fördjupa mig i. Allt för att liksom förlänga känslan, och förkorta väntetiden.

Av allt detta djupdyk har jag skapat moodboards, ett för varje rum. Ja, till och med badrummet. Här har jag utgått ifrån det vi redan har och äger, som ju inte är så mycket i och med den lilla yta vi bor på idag, hittat en färgpalett och blandat in lite nya, fina saker som tillsammans skapar den känsla jag vill åt i ett rum. Det är inte helt och hållet en inköpslista, utan mer en visuell fingervisning.

Idag tänkte jag visa min moodboard för det rum jag ser allra mest fram emot att flytta in i, nämligen köket. I dagsläget är vårt kök en modest kokvrå med tre plattor och en diskbänk. Yes, that’s it. Förstår ni hur jag längtar efter att knåda en bulldeg eller slippa behöva diska undan två kaffekoppar bara för att få plats med skärbrädan? Nu ser jag mig själv stå och laga mat till ett dussin människor. I vårt nuvarande kök är det omöjligt att laga mat till fler än fyra om du inte kokar soppa.

Jag hade högt upp på önskelistan ett kök som rymde ett ordentligt matsalsbord. Plats för många vänner samtidigt. Många lägenheter vi kikade på hade ett ganska litet kök med plats för endast ett minimalt köksbord, vilket innebar att vi skulle vara tvungna att sätta ett matsalsbord i vardagsrummet, och det tar ju ganska så stor plats.

Köket i den nya lägenheten har kvar den vackra fiskbensparketten och fönstret vetter ut mot den lummiga innergården. Långsidan har rymliga underskåp i grått nedtill och inga överskåp. Kortsidan har däremot kökskåp från golv till tak. Så, luftigt men samtidigt med otroligt mycket förvaringsutrymme. Bänkskiva i marmor (hej då rödvin!) och mycket vita ytor. Väldigt modernt med andra ord, men trägolvet ger värme och det är den tråden jag kommer att plocka upp.

Så här ser köket ut idag:

Jag drömmer om ett inbjudande kök i dansk stil; mycket trämaterial, udda stolar, rotting, jutematta, keramikvaser i grått och blått och lite lyxiga detaljer och former här och var.

Här hittar ni min Pinterest-board för köket.

Och så här ser min moodboard ut, daterad 2018-05-15 (den justeras ju ständigt och jämt)

Här mjukar jag upp det gråa och vita med jordtoner och olika nyanser av blått, brunt och grått. Det blir lite av en sommarkänsla (inte alls säsongsskadad …) som jag hoppas ska kunna funka året om, behålla värmen så att säga. Alla mina botaniska tryck och affisher hoppas jag ska göra rummet mer organiskt och levande. Men jag tror det är viktigt att arbeta MED rummet och dess karaktär och inte gå helt emot. Det är ett modernt kök och det ska det få lov att vara. Det gäller istället att hitta ett element som finns och förstärka det, istället för att tillföra nya. Det är mitt tips. Helt i rollen som amatör, givetvis.

Avslutningsvis vill jag tipsa om min holländska kompis Mae Engelgeer, en grymt duktig textildesigner som gör helt fantastiska handdukar, plädar, överkast och väggkonst. Spana in hennes kollektioner här!

Nästa vecka kikar vi på vårt nya arbetsrum, lägenhetens kreativa tillhåll!

One thought on “ Drömköket ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.