I och med flytten har jag och Vincent inga storartade semesterplaner, tvärtom ser jag bara fram emot att omsorgsfullt sätta var sak på sin plats i nya lyan. En och en. Dagarna i ända. Men jag ser också fram emot att tillföra ny energi, den som vår gamla lägenhet inte hade rum för.

Det ser ut att bli ett besök på Nääs fabriker i sommar, för att beundra Emma von Brömssens utställning Tio år – tio mönster. Kärlek i bläckblått.

I mina föräldrars sommarhus i Baskemölla står två safaristolar som inte används, och dessa ska få flytta till Malmö. Men först ska de få en make-over i form av ny klädsel då originalet ej längre finns och mammas tillfälliga ersättningstyg hämmar stolarnas potential. Tycke och smak, ni vet 🙂

Safaristolar var populärt under art deco-perioden och 30-talet, vilket är den tidsepok jag gärna vill krydda min inredning med. De safaristolar som jag har tagit mig an är dock från ett betydligt senare årtioende, nämligen 60-talet och är inköpta på Ikea, faktiskt! Designade av Bengt Ruda har de fått lite av en kultstämpel trots allt.

Photoshop har varit till stor hjälp när jag letat efter det rätta tyget. Det är annars väldigt svårt att visualisera ett resultat och hur det ser ut tillsammans med resten av inredningen. Jag tänkte vi kan väl kika lite på kandidaterna 🙂

Svenskt tenn erbjuder klassiska mönster i rätt tidsanda. Men priserna är lika saftiga. Jag dras automatiskt till nr 2, ett tyg som de allra flesta känner till. Av dessa tre är den min favorit. Jag gillar att det är ett mörkare tyg, men – tyvärr lite utjatat tråkigt nog.
Tre mer grafiska kandidater, men bara en av dem ’had it all’.

Jag har gått och blivit kär i Emma von Brömssens fantastiska mönster, där nästan samtliga går i ljuvliga bläckblå- och indigotoner. Jag läste om henne inför hennes jubileumsutställning, Tio år – tio mönster, på Nääs fabriker som visas fram t.o.m. 20 augusti, och blev helt enkelt begeistrad! Så pass att jag faktiskt planerar en liten dagsutflykt upp dit för att spana in – och samtidigt njuta av omnejden. Emma von Brömssen intervjuas även i podden Billgren Wood.

Under utställningen kan man tinga och köpa delar av den limiterade upplaga av textilier (3 m av varje mönster) och omklädda möbler (helt fantastiska). Jag vet, låter omöjligt (snabb åtgång gissar jag) och förmodligen inte inom min budget. Så föreställ er glädjen när jag hittade en bit av hennes vackra tyg Stäpphöna, i blå och naturvit bomullssammet. Perfekt till – safaristolarna!! Mätte, ritade, planerade och bestämde mig för att biten tyg skulle räcka till båda stolarna, om jag täckte upp delar av undersidan (behövs ändå för extra stabilitet misstänker jag). Sagt och gjort, tyget blev mitt för 1400 kr. Ja, inga småslantar direkt, men väl under halva priset och jag är beredd att betala för hantverk och genuin formgivningshistoria.

2+ meter Stäpphöna av Emma von Brömssen. Yay!

Spana in fler vackra mönster, kimonos och möbler på hennes instagram, @emma_von_bromssen

Nu är det två veckor kvar till Dagen F – för flytt. Och under semestern ska jag ta mig an mitt stolarna och ge dem omvård, kärlek och nya kläder! Självklart kommer både vägen dit och resultatet att dokumenteras.

Trevlig helg!

Foto överst är från northernsisters.se och reportaget om utställningen. Läs mer här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.