Vi har lärt oss rensa i våra garderober, i våra badrumsskåp, kylskåp och i skrivbordslådorna. Men våra digitala förråd svämmar allt som oftast över av foton, gamla CV, tolv år gamla kontrakt, kvitton och diverse inspirationsbilder, memes och gif’s.

Det tar emot. Det känns jobbigt och överväldigande. Det går en hopplöshetens suck genom hjärnbalken när vi går igenom våra sparade filer, dokument och foton som alla ligger i en salig röra och blockerar utrymme på våra datorer och hårddiskar. Detta ockuperar även plats och fokus i våra fysiska liv. Även vi som håller (viss, tveksam) ordning och reda inser efter en närmare konfrontation med våra digitala skrubbar att mycket är halmstrån som vi envist håller fast vid av olika anledningar. Ofta inga bra. Som en digital garderob full av nostalgi, drömmar, idéer, projekt, ambitioner, krav, påminnelser, minnen … Tillsammans blir allt detta en enda klump av ångest.

Jag har länge haft en stor tegelsten i skrivbordslådan med sparade filer och foton daterade tidigt 2000-tal, och det var dags att ta tag i denna koloss. Bland annat hittade jag ett gediget arkiv av foton, t.ex. från mina studier i Köpenhamn. Här låg ett 20-tal mappar med bilder. Inte bara mina egna, vi delade ju med oss – utbytesgänget – så det blev många. Många. Bilder. Dåliga bilder. Festbilder. Suddiga. Rödögda. Överexponerade. Underexponerade. Gryniga. Urusla bilder av små och stora ögonblick. Det skulle bli en utmaning, hur skulle jag tackla detta? Att för evigt ta bort en bild skulle ju vara som att kapa av ett finger, eller en tå. Eller?

Svaret var egentligen enkelt. Hårt, men enkelt. Rensa och gör ett strikt urval. Ett mindre antal – bra – bilder, som sammanfattar året, människorna, skratten, kärleken.

Bilderna låg i separata mappar. En mapp per fest, per utflykt, per natt-då-vi-alla-jobbade-sent-och-drack-mest-Carlsberg … Jag skapade EN mapp och släpade alla bra bilder (de som inte var suddiga, mörka, rödögda eller överexponerade) till denna mapp. När jag gått igenom alla mappar tror jag att jag hade valt ut en tredjedel. Det var alldeles för mycket. Fortfarande. Det krävdes ytterligare en omgång. Kanske två. Till slut hade jag fått ihop ett 30-tal bilder och små videos. Det här är värt att spara, det här summerar och förstärker mina minnen från den här tiden, den här resan.

Om du är sugen på att minimera fluffet i din digitala källare, här är mina tips:

Bestäm dig. Avsett en lugn kväll, brygg en kopp te eller kaffe. Acceptera att du inte kommer att kunna gå igenom allt på en kväll. Men ta ett område eller ett steg i taget.

Skapa NYA mappar. Det är betydligt lättare att plocka russinen ur kakan, än det är att plocka bort kakan runt russinen. Jag menar, det är lättare att välja EN bra bild, än att ta bort 15 dåliga. Skapa därför en ny mappstruktur. Dit släpar du de filer du aktivt väljer, från den röra de tidigare legat i. Håll det enkelt. t.ex.:
– FOTON
– JOBB
– AVTAL & KONTRAKT
– EKONOMI
– KREATIVT/PERSONLIGT (t.ex. recept, illustrationer du gjort, en novell du skrivit)

FOTON: Bestäm hur just du vill sortera dina bilder. Antingen kronologiskt med ev. indikation, t.ex. 2006-11 Verbier, eller efter kategori; Resor, Barnen, Studietiden, Sommarstugan, och märk bilderna med datum. Väljer du kronoligiskt, tänk på att skriva ÅR-MÅNAD, i siffror, t.ex. 2007-03, så lägger de sig i rätt ordning. Annars hamnar December 2010 före Maj 2002, och då blir det knas 🙂 Här gör du ett första urval genom att släpa de bästa bilderna från röran in i sina nya mappar. Ofta hittar vi 9 bilder på en och samma prästkrage i solnedgång. Välj en. Du överlever. Det här är oftast den största uppgiften, så låt det ta tid. Ta ett år eller ett ämne i taget.

JOBB: Vad är viktiga jobbfiler? CV, anställningskontrakt, affärsplan, logotyp, adressbok? Gör mappar utefter just dina behov, tänk ju färre desto bättre, och släpa hit endast de senaste versionerna. Passa även på att uppdatera ditt CV, googla inspiration på layout, och spara med datum och kategori i namnet. (Du vet väl att det bästa CV’et är anpassat efter olika kompetensområden? Mer om detta en annan gång).  Ett relevant och uppdaterat CV är guld värt när drömjobbet flyger förbi på skärmen.

Gör på samma sätt med dina andra mappar. Släpa en fil FRÅN röran TILL din nya mapp. Kvar är utgångsmappen/-mapparna; röran, skräpet, det som håller dig tillbaka. Gå igenom röran en sista gång och se om det är något av betydelse du missat. Spara det isåfall i en av de mappar du skapat. Annars låt vara.

Använd Pinterest! Mycket ’Inspi-bilder’ på diverse outfits, drömkök eller kreativa DIY’s? Ladda upp dem på din Pinterest och utnyttja denna platform till max. Inga fler blandade, sparade bilder på fina saker som tar upp onödigt utrymme på din hårddisk. Eller skriv ut och spara dina moodboards i en fysisk pärm eller bok. Betydligt mer inspirerande!

UNDVIK Blandat-mappar. Detta uppmanar bara till ännu mer obeslutsamhet och du skjuter röran framför dig. Alla mappar ska ha en funktion, ett namn och en aktiv anledning till att de sparas.

Och nu? Nu har du en strukturerad, digital databank med det du behöver, minnen du håller kära och viktiga dokument på sin tydliga plats. Och därnäst, en slaskhink. Nyfiken på hur mycket fluffet väger? Högerklicka på mappen för att få info om storlek. Hur många gigabyte har du samlat på dig i onödan under åren? Känslan av att göra sig av med denna massa är sin egen belöning.

Sätt ett datum, en vecka eller en månad, framåt. Den dagen tar du bort slaskmappen för gott. Och du kommer aldrig se tillbaka. I promise.

För ett lättare och friare – digitalt – liv; sörj inte det som saknas dig, gläds åt det du har!

Kram på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.