Efter söndagens skörd av Fars dags-firande på diverse sociala kanaler och i allmän media, blev jag, kanske för första gången, lite störd av, för att inte säga irriterad på, vår kultur att gripa varje chans att köpa presenter. Till exempel i fallet med Mors resp. Fars dag. Hur en väljer att fira sin egen mamma och pappa är en sak. Framförallt är det tid och omtanke som går hem mest upplever jag. Något personligt och kärleksfullt. När jag var barn ritade vi teckningar, skapade något enkelt och gott i köket eller plockade en bukett av det som naturen bjöd på.

Och det låter säkert simpelt i mångas öron. För idag är det något helt annat för de allra flesta. Det har blivit en hyllningstävling. Mors och Fars dag firas på fullaste allvar från den stund man blivit just mamma eller pappa. Det betyder att mamman köper presenter till sin man i bebisens namn inför Fars dag. Väl genomtänkt, inte billigt och inte utan stress och prestationsångest. Och om det inte dokumenterades på instagram så hände det inte på riktigt. När pappan sedan glömmer att återgälda denna pseudohyllning inför Mors dag, vilket baserat på mina egna fördomar händer ganska ofta, blir mamman besviken och känner sig ouppskattad. Av sin make alltså. Vi har alltså lagt till en uppgift på våra to-do-listor att styra upp den här dagen, helt i onödan.

Hur det blev så här skevt vet jag inte, men jag tänker att vi borde göra oss alla den tjänsten och sluta lägga ytterligare press på oss själva och våra partners, och istället låta barnen, oavsett ålder, göra på sitt sätt. Ett pyssel, en teckning, eller bara att familjen samlas kring en mysig fika. Vi måste alla tänka över vår egen konsumtion, den saken är ju klar. Så för sjutton, sluta konsumera i någon annans namn! Det är ju absurt! Elelr vad tycker ni om det här?

Sådär, för att avsluta i positiv ton kommer mina fem bästa tips på hur du firar någon du tycker om, utan att spendera en krona. Kan ej överdoseras och inte bara kan utan BÖR göras på vilken dag som helst på året:

 1. Hembakat!
  Det gör vem som helst varm av lycka. En påse hembakade havrekakor, en råglimpa, en burk äppelmos. Alltså. Priceless! Serverat i sängen? Ja då blir det ju inget annat än ren lycka!
 2. Ett handskrivet brev.
  Om någon tagit sig tiden att skriva mer än Grattis på X-dagen, kanske ett par rader om vår vänskap, ett roligt minne eller en anekdot? Tja, låt oss säga att det får en alldeles speciell plats i hjärtat.
 3. Hemhjälp.
  Ge din vän två starka händer och en eftermiddag. Hjälp till att lägga någon annans livspussel för en dag, eller helg. Ta hunden och barnen ut på utflykt och ge din vän lite välförtjänt egentid. Eller hjälp hen att städa garaget, tapetsera om eller klippa häcken. Det kan till och med bli roligt för er båda, men framför allt, du kommer förgylla någons dag, och det är ju det vi vill eller hur?
 4. Arrangera en vas med en vacker bukett,
  en höstig nyponkvist eller strandgräs. Bind om med ett sidenband, jutesnöre eller läderband. Enkelt och snyggt!
 5. Hemmakväll!
  Ladda upp med din väns favoritfilmer och njut av en helkväll tillsammans. Duka upp med en massa gott och låt det bli sent.

 

Har ni några bra tips på att få människorna i er omgivning att känna sig uppvaktade?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.