Vi är ganska många vars motivation och självförtroende är på topp när året blivit nytt. Då känns allt lätt, roligt och självklart. Vi känner oss oövervinnerliga och outtömliga på energi! Känns det igen? Då kanske ni också nu börjar känna av ett visst avtagande. Motivationen börjar trappas ned, den tidigare studsande, brinnande energin svalnar och musklerna känns trötta, och januari är inte ens slut! Det finns statistik som visar att endast 2 av 10 håller kvar vid sina nyårslöften efter en månads tid. Hur slår vi dessa deprimerande siffror?

Det jag personligen tycker är svårast är att unna mig tiden att reflektera över dessa något abstrakta processer. Jag är en typisk arbetshäst som ofta prioriterar arbetet som ligger framför mig. Alla lösa trådar som måste knytas ihop, projekt som måste påbörjas, och avslutas. Och det är därför jag behöver det här. En vägledning till utveckling och balans i verksamheten.

Hur gör man för att ta steget ut ur denna negativa spiral? Hur behåller vi vår drivkraft och motivation längre? Jag tänkte med det här inlägget ge både mig själv och er som läser en liten knuff uppåt och framåt i utmaningen.

 1. Sikta högt, starta lågt – och fira dina framgångar
  Att starta och leda en årslång utmaning, som Frilansutmaningen, och dessutom aktivera flera, andra människor inom olika områden, är för mig en stor utmaning. Jag började dock, för allas vår skull och peace of mind, med en mjukstart för januaris utmaning. Att kort och gott definiera våra personliga mål och lägga upp en plan för året som kommer. Det kräver förvisso en del eftertanke, men som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är det viktigare att bara göra det än att försöka göra det rätt. Alltså, själva handligen i sig, att skriva sitt mål, är viktigare och bättre för den egna utvecklingen, än resultatet i sig.
 2. Låt inte andra sätta målen åt dig
  Förutsättningen för att du ska nå dina mål, är att de är dina egna. Ett mål just du faktiskt vill och ämnar att uppnå. Det är drivkraften som leder dig på vägen, inte piskan med krav och förväntningar skapade av andra. Om du låter någon annan sätta dina mål, har du varken äganderätt eller kontroll av din egen framtida utveckling och det blir lättare att ge upp vid minsta hinder. Om du vill involvera andra, låt dem hjälpa dig att definiera tillvägagångssättet för att nå ditt mål, och inte målet i sig självt.
 3. Visualisera din framgång
  Om du inte vet hur den optimala framgången ser ut, kommer du aldrig märka när ditt mål är nått. Om du inte har ett tydligt mål, kan du omöjligt lägga upp en tydlig strategi för att nå dit, vilket är en förutsättning för att överhuvudtaget ha en chans att lyckas. Föreställ dig din framgång och låt denna målbild vara din ledstjärna, som lyser upp vägen dit.
 4. Förstå meningen med ditt mål
  Det här hänger lite ihop med punkt 1. Det är bara du som vet varför du vill uppnå ett specifikt mål. Det är just skälet, ett ’varför’, som hjälper till att hålla motivationen uppe när det känns tungt. Om du inte själv förstår meningen med ditt mål, är det ett slumpmässigt val som som saknar värde och kraft. Och därifrån går det lätt snabbt utför, du nedgraderar ditt mål och sänker ribban. För att uppnå de riktigt höga och tuffa målen, behöver du ha ett bestämt resultat i åtanke, men du kan vara flexibel i hur du tar dig an det. Och om målet har en mening och ett värde för dig, är det lättare att behålla flaggan högt även när det blåser.
 5. Mät dina framsteg
  ”What gets measured, gets done.” Genom att dela upp den stora utmaningen i mindre bitar, blir det lättare att bit för bit bocka av och mäta framstegen mot målet. Det är också en riktig motiviationshöjare att längs den långa vägen kunna fira de små segrarna. Det höjer självkänslan då du inser att du klarar av det, att du är på rätt spår och att chansen till framgång ökar.

 

Vad tycker du är svårast när det kommer till att sätta egna mål? Kommentera och diskutera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.