Föreställ dig tidig morgon, en helt vanlig onsdag. Klockan har nyss ringt. Din dag har börjat och strax ska du ägna större delen av den åt att arbeta, producera, prestera och leverera. Hur ser din morgonrutin ut? Hur förbereder du din kropp och dina sinnen för dagens olika utmaningar? Har du marginaler att tillåta dig en stillsam frukost eller försöker du hinna med så mycket som möjligt? Snoozar du ett par gånger eller är du en hurtbulle som river av ett par kilometer i löpspåret innan frukost?

Som du börjar dagen lever du livet.

Louise Hay

För många är morgonrutinen en rak transportsträcka till arbetet. Man går direkt från säng till skrivbord, via bilen, bussen eller tåget och passerar en kaffe och ostfralla på stående fot.

För andra är det dagens enda möjlighet till egentid. Efter att huset tömts på barn och partner, hittar man sig själv någonstans bland brödsmulor och pyjamasar, och unnar sig en kopp te och 10 minuter i fred med sina egna tankar. Har jag hört.

Snooza eller skriva?

Min egen rutin som frilansare har skiftat genom åren. Vissa perioder har jag unnat mig kaffe på sängen eller en kvart yoga (det senare höll i ett par veckor innan disciplinen byttes ut mot en snooze, eller två …). Andra perioder har jag hoppat över frukost och istället begett mig direkt till kontoret och kastat mig in i arbetet.

Jag läste Julia Camerons bok Lev kreativt och anammade ett tag vanan att skriva så kallade morning pages. Då började man morgonen med att skriva och fylla tre hela sidor utan vare sig uppehåll eller analys. Låta pennan röra sig över pappret i takt med den fria, något yrvakna tanken, direkt översatt i ord, sömlöst, tanklöst och helt utan ambition eller prestation. Det kunde vara en dröm, en idé, en känsla – eller bara blaj. När du blev blockerad skrev du just det och tog dig sedan vidare genom flödet in i en annan tanke eller reflektion, basal eller banal. Pennan skulle gå oavsett vad. Det var ett slags tömning av det inre magasinet, samtidigt som du väckte hjärnans prefrontal cortex. Flera författare och andra kreativa utövare svär vid denna morgonrutin. Genom börja dagen med att prioritera sin kreativitet ökar de både sin självkänsla och sin produktivitet. De blir mer effektiva och hanterar dagens att-göra-lista och agenda på samma lugna och metodiska sätt.

Vinsten av att gasa långsamt

Jag har tydligt märkt vinsten av att förbereda kroppen på ett stillsamt och stimulerande sätt. I och med mitt kreativa yrke, och det jag förväntas prestera, räcker det inte med att bara vakna, äta, go! Mitt välmående och fokus är helt avgörande för mina resultat, och det tror jag gäller för de flesta av oss. En bra start rustar oss för de motgångar och utmaningar som vi stöter på både i och utanför vårt arbete. Rusningstrafiken, datorstrulet, telefonkön, kaffekön. Regnet, smörpriset eller det faktum att det är två månader kvar till jul.

Om jag hastar till kontoret förbrukas första arbetstimmen på att starta upp det egna systemet. Genom att tillåta en generösare startsträcka hemma, blir jag istället snabbare produktiv och mer effektiv när jag väl landat på kontoret. Batteriet lyser grönt och förutsättningarna för ett bra resultat i slutet av dagen är betydligt högre.

Hur gör vi det här då?

Min intention är inte att hävda att ett sätt är rätt och ett annat är fel. Den som är tillfreds och som mår bra i sina rutiner ska omfamna dem och värna om dem. Jag är även osäker på om några välmenande tips är på sin plats till den som inte är nöjd med sin start på dagen. För vad vet jag.

Så om du är nöjd – eller likgiltig – kan du sluta läsa här, tack för att du kämpat dig såhär långt!

Är du nyfiken eller inspirationslös kommer här några förslag att testa – vare sig du har 5 eller 50 minuter till att starta dagen.

  • Ligg kvar och njut en liten stund av att bara vara vaken. Ta ett par djupa, medvetna andetag och tillåt dig en paus där du inte är på väg någonstans eller behöver uträtta någonting. Låt det här med att vakna få vara en process, inte ett kommando. Ge dig fem, tio – eller två – minuters morgonfrid med att lyssna inåt, sätt intentionen för dagen, rusta dig mentalt. Marie Bengtsson, coach och drivare av företaget Bli mera du, har en bra guide för dig som vill komma igång med meditation och mindfulness.
  • Vill du öka kreativiteten? Testa en morning pages light: Ta ett blankt papper eller en sida ur din anteckningsbok, fyll sidan med text – eller krumelurer. Börja direkt, ta första bästa tanke och fortsätt utan tvekan, och helt utan värdering. Det ska inte bli något alls, det ska bara bli av.
  • Livsnjutare? Ta morgonkaffet i sängen, sätt på radion lite tyst, eller en schysst låtlista, eller din ljudbok. Lägg telefonen åt sidan, slut ögonen och insup kaffearom tillsammans med ljuva beats. Min personliga favorit, om du inte redan listat ut det.
  • ”Testa yoga”. Jag vet, du har hört det förut. Men du kan inte begära att kroppen ska studsa upp ur sängen, såvida du inte är typ 23 och skuldfri. Så vill du slippa gamnacke, RSI eller ryggskott i förtid, ja då är tankens kraft inte stark nog. Jag är ett stort fan av Mary Ochsner och hennes prestigelösa och enkla yoga flows, testa den här enkla morgonrutinen så ger du kroppen en ärlig chans att bära dig. Längre.
  • Effektiv start, för både kroppen och sinnet: Ta en promenad innan frukost, 15-20 minuter räcker långt. Har du inte en kvart över, gå upp tidigare – det är inte jobbigare att gå upp kvart över sex, än det är att gå upp halv sju. Garanterat.

Hur startar just du helst din dag? Många av oss har en tid och en plats att förhålla oss till, men önskar du mer av din morgon, är det upp till dig när du väljer att vakna och hur du väljer att spendera din morgontimme.

Och för dig som är nostalgiker, spana in den här lilla filmen från Socialstyrelsen cirka 1970-någonting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.