Ny kunskap, kompetensutveckling och vidareutbildning är lika viktigt som det är roligt! Men att ta sig tiden till det; att engagera sig och investera i utbildning – och framför allt att ha tilltro på vinsten av den – det är en puckel som sätter stopp för de flesta.

Jag insåg för en tid sedan att jag i den stunden gjorde – i princip – exakt samma sak som för, säg, fem år sedan. Visst, alla utvecklas naturligt hela tiden, och lär sig inte sällan från sina misstag (så var oerhört tacksam för dem!). Man lär sig framför allt att jobba mer effektivt, att ta smarta genvägar. Och varför inte?

Men rent kreativt då? Det här att ta till sig ny kunskap, vässa skillsen och bygga på med kompetenser. Att bejaka sin nyfikenhet och testa helt nya saker. Tassa ut på otrampad mark. Att våga gå utanför ramen av det man känner till och är trygg med?

Bekvämlighetszonen. När senast lämnade du den?

Drömmar, möjligheter och idéer finns det alltid gott om i mitt huvud, och under våren och sommaren har många planer snurrat omkring, kommit och gått. Jag landade till slut i att gräva där jag står och inte ta alltför stora kliv bort ifrån min kärnkompetens, grafisk formgivning. Det är ju däri mitt hjärta och driv ligger. Däremot ville jag fördjupa mig i mina befintliga verktyg och lära mig ett nytt, eller två.

Jag har jobbat i Adobes program, Indesign, Illustrator och Photoshop, i snart 20 år. Det enda som uppdaterats regelbundet är programvaran i sig. Själv har jag kört på i (nästan) samma spår och gjort det som krävts för uppdragen jag jobbat med just då. Det var på tiden att återigen dyka in i programmens underbara värld av möjligheter och tekniker.

Skillshare är en internetbaserad utbildningsplattform med kurser inom allt ifrån kreativt (illustration, fotografi, musik och video etc.) till ledarskap, teknik och livsstil. Jag började med att gå en fördjupningskurs i Adobe Illustrator och hade nöjet att hitta Daniel Scott från BYOL (BringYourOwnLaptop.com) som är certifierad Adobe-lärare och hans kurser är utan tvekan de absolut bästa inom ämnet. Han håller kurser på flera nivåer, både för nybörjare och för mer avancerade. Det är lätt att hänga med, metoden är tydlig, pedagogiskt upplagd och samtidigt personlig och faktiskt riktigt trevlig! Jadå, han är min favvolärare alla gånger, så var det sagt.

Jag har också börjat nosa lite på motion graphics, alltså rörligt och animerad design. Inte som i tecknad film, utan mer som introt till filmer och tv-program. Text, illustrationer och bild som integrerar och rör på sig, effekter och mindre animationer. Adobe har för detta ett program som heter After Effects, ett massivt videoredigeringsprogram. Här kan man göra så otroligt mycket och efter en grundkurs förstår jag att jag ännu bara skrapar på ytan.

Jag har redan börjat lira lite på egen hand, jag hade nämligen en speciell idé som legat och pyrt hos mig en längre tid. Efter lite pyssel och nörderi, så blev jag häromdagen klar med mitt första alster. En liten videobaby som väldigt snart dyker upp i flödet. Resultatet av nya kunskaper, nya skills och det är bara början. Den där höstpeppen har redan kickat in! Nu kör vi!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.